"Was immer Du tun kannst oder wovon Du träumst - fange es an. In der Kühnheit liegt Genie, Macht und Magie." - Goethe

“Hoe ben je– in hemelsnaam- hier verzeild geraakt?’ Deze vraag werd me door menigeen gesteld. In 2017 verhuisde ik na drieëndertigjaar Amsterdam naar het piepkleine Tolkamer. Het contrast kon eigenlijk niet groter. Van de binnenstad van Amsterdam naar een klein dorpje op het randje van Nederland. Een soort Nederlandse Ik vertrek naar het Gelderse Gardameer. 

Amsterdam is een prachtige stad, mijn stad! Toch sluimerde de drang naar ruimte en wilde ik echt werk maken van de vele ideeën die door mijn kop raasden. Ik zegde mijn baan op en vertrok. 

Van de vraag kreeg ik kriebels: Is er iets wat we hadden moeten weten? Een groot geheim? Is het helemaal niet leuk in Tolkamer? Of zijn hier aardbevingen? Ik begrijp het wel, het Gelders Eiland is een beetje een uithoek.  Maar ach, dat is Ameland ook. 

Provinciaaltje 

Verhuizen naar het platteland is ook in het kleine Nederland een cultuuromslag. Mensen kennen en helpen elkaar houden rekening met elkaar. Geven je voorrang ook als je dat niet hebt. Kom daar maar eens om in de stad.

En de natuur is dichtbij, iets waar je in een stad slechts een hint van meekrijgt. Storm, harde wind. En ook gigantisch hoogwater, althans, in mijn beleving dan. Mijn buren halen hun schouders er over op: 'Het kan nog veul hoager’. 

En wat is het hier fijn. Dat je I-phone in de auto meldt dat het niet druk is op de weg, goddelijk! Vallende sterren zien, omdat het nog echt donker is ’s nachts,wauw! Ik geniet ervan een provinciaaltje te zijn. 

Een nieuw bestaan

Het roer is omgegooid. In Tolkamer heb ik een nieuw bestaan opgebouwd, als zelfstandig communicatieadviseur en -vooruit- ook een beetje als kunstenaar.

De foto's op deze pagina heb ik gemaakt in het eerste jaar na mijn verhuizing.

Copyright © All rights reserved.
Using Format