Hangt de vlag al uit?

Gemeenten hangen bij wereldgebeurtenissen steeds vaker de vlag uit. Waarom eigenlijk?

De vlag werd tot voor kort slechts bij een handvol landelijke feestdagen, een herdenking en bij een oranje hoezee voor het Koningshuis gehesen. Een bode stoft op de betreffende dag bij zonsopgang het gemeentelapje eervol af om het gepast en eervol te hijsen. Bij zonsondergang volgt het ritueel in omgekeerde volgorde. Vlag gestreken, plicht gedaan.

Huiskamer
Maar het wereldnieuws brandt tegenwoordig met de snelheid van licht op ons netvlies. Via social media stromen de meest afschuwelijke berichten over natuurrampen en oorlogen onze comfortabele huiskamer binnen. We zijn geschokt, verdrietig, boos, ja zelfs woedend. We zoeken uitleg, duiding, hebben en geven een mening. En we kijken daarbij steevast naar onze ambtsdragers. Wat vindt en doet onze stad? Hangt er al een vlag?

Minder eensgezind
De vlag hijsen, een mooie geste, een simpel gebaar. Daags na de gebeurtenissen in Israël hesen veel gemeenten de vlag. Dit keer echter minder eensgezind. Waar Halsema kloekmoedig de Israëlische vlag op de Stopera liet wapperen, koos haar Utrechtse collega Dijksma voor de gemeentevlag halfstok. Burgemeester Aboutaleb hing de Rotterdamse vlag ook halfstok, maar wel mét verklaring aan de raad en gesprekken in de stad.

Publieke druk
Burgemeesters haasten zich in hun rol van burgervader en -moeder het volk een hart onder de riem te steken. Ogenschijnlijk onder grote publieke druk. Wat ze ook doen, het leidt steevast tot stevige kritiek. Waarom (nog) geen vlag? Waarom wel een vlag? Waarom deze vlag? Waarom toen geen vlag en nu wel?

Wespennest
En zo steekt de neutrale burgemeester zich in het wespennest van de mening van de dag, waar hij/zij eigenlijk slechts een boodschap van medeleven wilde geven. En de getroffenen in kwestie? Die voelen zich die ene dag vast enorm gesteund. Maar in hun hachelijke situatie zelf verandert met dat stukje stof natuurlijk nagenoeg niets. Het is een spreekwoordelijke vlag op de gemeentelijke modderschuit.


Het zou burgemeesters sieren zich niet te laten verleiden tot snel goedkoop symbolisch vlagvertoon voor situaties zo ver van hun kleine bebouwde kom. En zich primair bekommeren om hun inwoners door waarachtig iets voor ze te betekenen. Wat, dat kan per situatie verschillen. Kortom, kijk eerst eens rustig hoe de vlag erbij hangt voordat u hem uithangt.

Copyright © All rights reserved.
Using Format