Speak English please

Ook als het pijpenstelen regent in de herfst, moet je met je hond de straat op. Het guur kruipt als een kil virus je botten binnen, terwijl de rest van Amsterdam de kaarsjes alvast aansteekt.


Niet alleen het weer maakt het ommetje oncomfortabel. Honden hebben de nogal vreemde usance hun neuzen in het achterste van hun soortgenoten te steken. Zelfs met zo'n fabuleuze neus is een inspectie van dichtbij nodig. Om het luchtig te houden, begin ik een luchtige conversatie met het baasje. 


Steeds vaker hoor ik dan: "Sorry, I don't speak Dutch". Gelukkig spreek ik best een bisschen over la frontière. Maar goed. Vilein vraag ik meestal "Being an Amsterdam citizen, you might want to learn at least a little Dutch." Al was het maar "Sorry, ik spreek geen Nederlands."


We kunnen het ze dus niet kwalijk nemen. Of het nu op de sportschool is, bij een schildercursus of een vergadering, zodra er ook maar één Engelstalige bijzit, schakelen we massaal over op Engels. Ons eigen taalgebruik is doorspekt met Engels. Kids, coffee to go. En dan de reclameslogans. "Getting the job done"? OMG… En wat is in godsnaam nu weer een PHEV?


Kom daar maar eens om in zeg Duitsland of Frankrijk, waar de computer aanvankelijk nog Grossrechner en ordinateur heetten.. 


Wij Hollanders laten zo graag horen dat we goed taalonderwijs genieten (al kunnen mijn neefjes en nichtjes nicht einmal une café au lait bestellen over de grens. Engels is bovendien veel korter, really! En we zijn nogal op internationale handel gericht. 


Dus ja.

Ik ben geen taalpurist. Ik hoef ook geen taalstrijd à la Voeren/Fourons. Of een lidmaatschap bij Roepstem, Taalverdediging, NatuurlijkNederlands of de Bond tegen leenwoorden. Ik pleit voor een opwaardering van ons taaltje. Laten we die leenwoorden maar eens teruggeven. Er een sport van maken voor elk nieuwe verschijning een pracht Nederlands woord te bedenken. En al onze nieuwkomers vragend aankijken en stellig en vriendelijk in het Nederlands te woord staan. 


Het regent inmiddels katten en honden.  Kom, Dorus we gaan op huis aan.  


Copyright © All rights reserved.
Using Format